Bortrest

Jag är bortrest och bloggen drabbas. Jag har egentligen saker att skriva men när jag väl är hemma och kan blogga är jag för trött för det. Nu skriver jag lite snabbt från Ipaden, men vill hellre skriva från datorn med ett ordentligt tangentbord. Tyvärr orkar jag knappat ta fram datorn. Den tar väldigt lång tid på sig att starta och blir extremt varm. 
 
Oavsett. Jag är i mitt hemland i Mellanöstern. Det ser inte alls ut som jag minns det från när jag var här för fem år sedan. Landet har utvecklats och blivit mycket större känns det som. Det är nya byggnader och de fortsätter bygga här för fullt. När jag var här sist fanns det typ ett enda köpcenter med tråkiga mellanöster-butiker och en väldans massa varma svettiga marknader. Bazarer. Marknaderna är visserligen kvar. Men nu finns det också väldigt många stora köpcenter, med riktiga toaletter (till skillnad från ett hål i marken med flugor flygandes omkring... typ. Jag överdriver lite men det ingår) med butiker som Mango och DKNY. Inte för att jag är överförtjust i konsumentsamhället (idéen) men jag är absolut en sucker för det och plötsligt finns det massor av fina kläder att köpa. Dessutom är det AC så man kan titta på saker i lugn och ro.
 
Det finns också parker. I mängder. Parker där man kan sitta och chilla. Med cafeterior, restauranger, kiosker, toaletter, småsjöar, vattenshowe, linbana som åker genom tre av stadens parker o.s.v. Vad som är ännu sjukare och som gör mig extremt glad det att det numera finna vattenparker med vattenrutchbanor och sånt, som är tillgängliga för BÅDE män och kvinnor samtidigt. Wooohoooo. Annars har det funnits ett fåtal badställen innan som antingen bara är öppna för män eller som är öppna för män sex dagar i veckan och en dag för kvinnor. Nu finna det även för ALLA. Så att jag och min man brorson bror kan gå dit tillsammans. Det går framåt. Jag är stolt. 
 
Nu ska jag snart däcka. Har huvudvärk. Förmodligen på grund av värmen. 
 
 

Just nu

Sitter på tåget. Två ungdomar i den tidiga ungdomen på sätena framför mig pratat högt och ljudligt som om ingen annan sitter här. Ännu högre när de pratar i telefon. Två barn i sättena snett framför sitter lugnt och stilla. Den ena runt 10år sitter och pillar på saker, tittar omkring sig, tittar ut, den andra runt 14 pillar på en ipad lugnt och still. Två vuxna framför skiftar mellan att försöka sova, läsa tidningen och schhhh'a ungdomarna som pratar högt. På sätena bredvid oss sitter två tvillingar i 6års åldern. De leker med varandra, de hoppar omkring i sina säten, leker med fällborden framför sig och med gemensamma leksaker. De pratar både svenska, tyska, amerikanska och ett språk till som jag inte känner igen. Bakom dem sitter föräldrarna som smyger fram mackor och festis emellanåt. De har en bebis i en sele på magen. Resten av vagnen är ganska lugn. Utanför skiftar vädret mellab grått men ljust och ösregn.

Nu har ungdomarna slutat prata. Istället lyssnar de på musik i hörlurar och den ena underhåller oss med att göra ljud i takt med det hon lyssnar på "be bede bepp bepp bedebepp bah bahpaape be ba bada bada bepp"...

Dilemma, tankar och rädsla

Jag sitter i ett väntrum på en psykiatrisk mottagning i en stad utanför staden jag bor och väntar på min man som träffar sin framtida praktikhandledare. Tänkte passa på att blogga genom mobilen. Ogillar att göra det av två anledningar.

1. Det tar längre tid och stannar upp mitt flyt som påverkar innehållet negativt.
2. Texten centreras. Usch!

Men jag kör ändå.

Igår hälsade jag på en kompis nere på stan och hängde en stund. När jag väl tog mig orken att ta mig hem var klockan strax över ett. Min plan var att gå igenom stan med cykeln och inte börja cykla förrän jag är på de tomma gatorna. Jag har inga lampor på cykeln och eftersom det är fullt med studenter som tar studenten på stan kryllar stan av poliser. Så jag går och går och går med cykeln. I stan känns det okej, där är det liv och rörelser, människor och musik, tryggt.

Men när jag närmar mig slutet av "stan" (alltså där liv och rörelser planar ut) börjar det faktiskt att bli lite obekvämt. Jag hatar att det är så. Men plötsligt känner jag mig otrygg, det är mörkt och lägenhetsbyggnaderna omkring mig är nersläckta och mörka, tystnaden låter högt och jag börjar känna att promenaden hem kan bli lång om jag inte cyklar. Men jag har absolut inte råd/lust med böter.

Jag börjar tänka och plötsligt har jag dialoger i mitt huvud med polisen. Vettiga konversationer. Några lugnar ner mig och jag tänker att polisen inte ger mig böter då jag cyklar på grund av rädslan över att någonting ska hända. Jag tänker att ingenting kommer att hända men saker händer ju och vad säger att det inte kan hända mig? Nyligen blev en tjej gruppvåldtagen av tre killar ute på stan, för några veckor sedan har det brunnit i flera delar av stan likt det som hände i Husby, för något år sedan blev en ung kvinna knivmördad av en instabil man som sprungit hemifrån i affekt.. vad som helst kan hända. Men jag vill inte riskera böter. Jag förstår ju att det bästa alternativet är att jag skffar cykellampor. Men jag har cykellampor, såna små som man tar med i fickan och sätter fast vid behov. Jag har bara glömt dem. Och medan jag går där på gatorna och leder cykeln slås jag i mina tankar mellan att cykla för att slippa rädslan men riskera böter och gå rädd men slippa böter. Inget bekvämt dilemma.

Jag är egentligen mest upprörd över att jag känner såhär. Jag vill inte behöva känna mig rädd, jag vill inte känna obehag av att träffa någon gåendes i motsat riktning och andas ut när jag bedömt situationen okej. Jag undrar om den som möter mig promenerandes i mörkret är lika rädd för mig innan vi identifierat varandra som "ofarliga". Jag undrar om jag alltid känt såhär på mörka tomma gator eller om det kommit på senare tid. Jag undrar om det i så fall kommit på grund av att jag blivit mer medveten om vad som kan hända eller om det beror på att jag inte alls gör det lika ofta och därför är det vara främmande. Vi är ju rädd för det som är främmande/känns ovant.

När jag till slut satte mig på cykeln och cyklade hem de sista tio minuterna (ca 20min promenadtakt) kände jag mig lättad över att kunna ta mig fram snabbare, men istället väcktes oron över att stötta på en polisbil. Jag vände mig om några ggr i tron om att jag hörde en bil komma körandes bakom. Tanken om att det är en polisbil gjorde mig rädd över att få böter, tanken över att det inte är en polisbil fick mig att i en tiondelssekund känna mig förföljd. Jag tror inte på den sista tanken egentligen, men känslan känns riktig.

Ja. Jag vet inte riktigt vad jag vill ha sagt med detta inlägg. Det var bara intressant att reflektera över alla tankar som promenaden bjöd på. Jag promenerar väldigt sällan utan stimulus som musik i öronen, en vän i telefon, en bok att läsa eller facebook via mobilen. Det var intressant. Mina tankar underhöll mig verkligen. De studenter jag inte var röddt hade jag intressanta konversationer i huvudet. Med mig själv, med polisen, med en random kille som gick förbi mig.

Nu är det i alla fall sommarlov på riktigt och jag är ledig! Underbart.

Kungligt

Wow. Det känns vuxet att bli glad över ett bröllop från kungahuset. Det känns vuxet att ha på tv´n med sändningen därifrån och tycka att det är mysigt att titta på. Prinsessan Madeleine var jättefin i sin vackra klänning och sin "enkla" frisyr och med sin fina rosenbukett. Jättetjusig. 
 
 
 
 
 
Jag älskar klänningen. Älskar spetset uppe vid brösten, älskar att den går ut litegrann, älskar att det har ett långt tillhörande släp. Jag älskar också hur slöjan är ännu längre än klänningens släp. Åh, ja, jag älskar hela alltet helt enkelt. 
 
 
 
 

Skattepengar

Jag förstår inte var mina skattepengar tagit vägen?

Jag har deklarerat men inte fått några pengar och tydligen har alla andra som deklarerat via nätet fått det senast slutet på denna veckan - alltså i fredags.

När jag loggar in på hemsidan för att se när de planerat att ge mig mina pengar så står det ingenting med. Skumt. Måste ringa imorgon.

This is water

När livet blir vardag och alla rutiner suger är det viktigt att vara medveten om att man kan välja hur man ska tänka. Det är svårt men det går att öva. Så länge man är medveten. Klippet förklarar det bättre än jag kan. 
 
 

Äntligen har vi kommit en bit

Äntligen är vi klara med förråd och vinter/vår packning/uppackning. Vi har varit så jävla all in idag. Vi är i för sig inte klara-klara. Saker ska säljas och så, men vi är klara med att springa in och ut ur förrådet.

Jag vill bara slänga ännu mer. Känner en tillfredsställande känsla för varje sak jag slänger.

Känslor

En sorts känsla. Som en trötthet. Som kräver vila. I form av gråt. En sorts ledsenhet. Som kommer ifrån utmattning. Utmattning från livet. Utmattning från intryck. Från tankar. Från kaos. Från vardagen.
 
En längtan. Härifrån. Oavsett var men bara ifrån liksom. Som om flykten skulle skapa tryggheten. Men lite så faktiskt. En sorts längtan efter flykt. En flykt som tillåter en att vila. Och komma ifrån.
 
En sorts tröst. I att när som helst kunna fly. Från känslan. Med känslan. Till fjärran. 
 
Vila. 
 

Städa städa varje fredag och så varje jul..

Jag har sommarlov nu. Jag ligger efter med en enda skoluppgifter (eller ja, typ en tenta men ändå inte) som ska in senast slutet på augusti. Jag hade egentligen velat skriva den nu i dagarna så att jag kan ha hela sommarlovet fritt från den uppgiften, men nu känner jag att jag är för omotiverad till att fixa den då den får vänta. Och jag tar sommarlov nu. 
 
Ah! Underbara sommarlov!
 
Så hur inviger jag den? Jo genom att röja! Idag har jag tagit ner halva förrådet. Imorgon lägger jag upp bilder på en tv-bänk, vägghyllor och ett soffbord för att bli av med skit. Lite DVD-filmer, tavlor, smått och gott och skit ska jag också lägga upp. En påse med gamla skor, kläder och köksgrejer som jag inte vill ha kvar ska skänkas bort. Åh, vilken fröjd. Jag längtar! Det är saker överallt just nu. Överallt.
 
Just nu betyder "överallt" verkligen ÖVERALLT. Som i mitt på golvet, i alla hörn, bakom dörrar, framför garderobsdörrar och ÖVERALLT.
 
I vanliga fall betyder "överallt" i alla utymmen = inga tomma uttrymmen. Alltså i alla skåp, alla garderober, alla fack, alla bokhyllsplan.. överallt. 
 
Båda gör mig väldigt stressad. Jag vill bli av med saker. Inte så att jag önskar mig en brand så att jag kan börja om, absolut inte.. men allt överflöd. Jag har tre bröllopsklänningar (det är bara en jag vill ha kvar), fem osthyvlar (två av dem är totalt värdelösa), fyra soppslevar (hur ofta gör vi soppa egentligen), sju träslevar (varför?), fem smörknivar (och vi använder vanlig kniv till smöret), tre set dl-mått (?!), sju tomma krukor (inga blommor), fem vasar, en extra dubbelsäng OCH två madrasser (så ofta får jag inte gäster), tre stora tavlor, o.s.v. som bara ligger och skräpar. 
 
Sortering. Har börjat idag. Fortsätter imorgon. Åh vilken fröjd!

Torsdag

Ja det blev serietittande för min del.

- Big Bang Theory
- So you think you can dance
- Shark Thank
- New Girl
- Happy Ending
- Game of throens (följer det inte egentligen, men när alla pratat om hur SJUKT senaste avsnittet är vad jag tvungen att se det) (och ja, det var sjukt).

Jag har huvudvärk. Men jag behövde verkligen denna vilodag. Det var nice. Får bli att få ärenden och att städa imorgon.

Godmorgon fast godkväll

Sedan jag lämnade in min tenta i onsdags har jag känt mig väldigt trött. Mest på grund av sömnbrist då jag fick vara uppe hela natten mellan tisdag och onsdag för att lyckats skriva en färdig tenta. Eftersom jag hade ärenden idag och ville säkra mig en natt med god sömn tog jag en sömntablett.

Idag vakande jag av att telefonen ringde. Trodde att klockan var runt 12. Klockan var 18.07. Galet! Därmed missade jag mina ärenden. Ingen fara skedd, får fixa det imorgon.

Får se om jag orkar städa idag eller om jag ska satsa på att bara vila. Eventuellt vilar jag med lite serier eller filmtittande.

Tentaskrivande

Jag har suttit och pluggat hela dagen. Det går så jävla långsamt.

Jag har sovit dåligt inatt, vaknat med feber vid flera tillfällen och varit orolig. Har känt mig seg i huvudet och inte riktigt velat/varit motivationslös till att skriva tenta. Men jag kämpar på, om jag så ska vara uppe hela natten. Jag SKA få in den.

Och sen tänkte jag blogga lite om ADHD i ung ålder. Eller snarare problematisera ADHD-diagnosen hos barn i de tidiga skolåren.

Jag märker att min blogg är rätt inriktad mot ADHD. Mer än jag hade tänkt att den ska bli från början. Tydligen är detta något som upptar mycket av mina tankar.

Om jag bara hade fått veta tidigare..

Jag fick min ADHD-diagnos i vuxen ålder. För en och en halv månad faktiskt. Och jag är 25+ idag. Jag har tidigare läst om ADHD och inte en enda gång misstänkt att jag har det. Jag har läst det som att det är skrika småpojkar som dunkar huvudet i vägen när de inte får som de vill, springer omrking i klassrummet och bankar med linjalen på andras bänkar och har extremt mycket energi konstant. Men så behöver det inte alls se ut. 
 
När jag faktiskt började läsa om hur det kan se ut för personer som har ADHD och då främst tjejer började jag känna igen mig och det kändes som om jag läste om mig själv. Jag fnissade till när det handlade om att personer med ADHD ofta har problem med rutiner, jämnt är försenade, brukar köra bil för fort, tappar bort saker, glömmer bort räkningar, har en hjärna som tänker konstant, inte kommer ihåg vad de läst, har dåligt minne, får utbrott på småsaker, reagerar negativt vid stress och snabba förändringar, har problem med planering och har allmänt kaos. Eller ja, jag fnissade vid jämnt försenad, köra för snabbt och får påminnelser på räkningar. Inte resten. Det gör mig mest ledsen. 
 
När jag först fick min diagnos tänkte jag i bannor som "om jag bara hade vetat tidigare så kanske jag inte hade haft år av depression och ångest för att jag inte klarar av det som andra klarar av", "om jag hade vetat tidigare hade jag inte behövt gå ut andra ring på gymnasiet med 9 IG, gå om för att sedan gå ut med 10 IG andra gången", "om jag hade vetat tidigare hade jag kanske sluppit många av de problem/faror jag utsatt mig för".. o.s.v. Vilket egentligen bara är dumt. Dels därför att det kan man omöjligt veta, jag kanske hade gjort precis samma saker ändå och dels för att det inte längre spelar någon roll. 
 
Nu tänker jag att jag är faktiskt väldigt glad över att jag inte fick diagnosen tidigare. Min största anledning är att om jag hade vetat för fyra år sedan att jag har dessa svårigheter som jag har, hade jag förmodligen aldrig gett mig på en femårig utbildning som jag nästa termin börjar sista året på. Jag har haft ett helvete, jag har missat mest tentor av alla i klassen, förmodligen alla på programmet, jag har gjort flest omtentor, har legat efter varje år och har haft CSN-ångest på grund av det varje sommar. Jag har känt mig dåligt, inte hängt med i diskussioner, inte kunnat minnas begrepp och jag har gråtit mig till sömns flera nätter. Men jag har klarat det. Jag har kämpat, hittat strategier, klättrat på berg och funnit vägar att ta mig framåt. Jag har klarat alla tentor, inte alla på första försöket, men jag har klarat alla tentor. 
 
Och det får mig att känna att jag klarar av allt. 
 

Prata i sömne

Här om natten pratade jag i sömnen. Det var en jätterolig upplevelse. Tydligen har jag gjort det förrut men denna gången minns jag det.
 
Jag minns att jag drömmer om att jag och min man är ute och går och pratar. Och jag citerar något från Ebba & Didrik som jag varken har sett eller tänk på, på många många år. I drömmen frågar jag "vad är det pappan säger efter det" och syftar på citatet jag just sagt. Och A svarar det som pappan i serien svarar och sen avslutar med ett skratt som Ebba ger ifrån sig. 
 
I verkligheten börjar jag skratta. I sömne. Så jag skrattar glatt och ganska högt. A vaknar av det och frågar om jag är glad. Jag börjar svamla om Ebba och Didrik-citat och han "hmm"ar. Det roliga är att jag i slutet på "förklaringsmumlandet" tänker "Oh, är det så här A känner när han pratar i sömne" och sen somnar jag om väldigt väldigt snabbt (om jag ens  hann vakna till egentligen).
 
På morgonen frågar A om jag minns att jag pratade i sömne och först då kommer jag på det. När jag förklarar vad det var jag hade drömt, för han förstod ju inte mitt mumlande, så undrade han mest vad fan Ebba och Didrik är.
 
Är jag den enda som minns serien?
 

Plugg

Har suttit i skolan och pluggat en heldag, åtta timmar. Vi har hemtenta nu igen, den svåraste hemtentan hittills och den roligaste också. Det är en hemtenta som jag med all sannolikhet kommer att ha nytta av i mitt yrke som psykolog.

Det är så sjukt att jag pluggat åtta timmar av dessa åtta timmar som jag suttit med hemtentan. Jag är så nöjd. Det är en helt ny upplevelse för mig. Jag har inte kommit särskilt långt och jag oroar mig över att inte hinna färdigt trots att jag har två heldagar kvar. 16 timmars pluggtid kvar. Det borde gå. Jag gör mitt bästa.

Det känns bra idag. Jag är härligt trött och härligt nöjd. Imorgon kör vi igen.

Kreativ och idérik

Var på stan idag och på väg hem, sent på kvällen. Runt 24 ungefär. Behöver verkligen kissa men kände inte alls för att betala 100kr inträde bara för att ha tillgång till en toalett och kände ännu mindre för att kissa i en buske eller vänta tills jag är hemma 30min senare. Och då jag var ganska full men helst ville ha en gratis toalett tog jag tag i min vän Js handled som hade stämpel till ett av uteställena, slickade på den och tryckte in handled mot hens så att stämlpen kopierades lite slarvigt och halvdant på min handled. Sedan gick jag in mot entrén. 

Jag blev stoppad av en vakt som frågade om jag hade en stämpel, jag visade fram min hand som bestod av en knappt synlig stämpel och sa "Oh nej, verkar som att jag har svettat bort den av allt dansande" och hen bad mig att be entrévakterna stämpla om mig. Sagt och gjort, 5 sekunder senare hade jag en klar och tydlig ny stämpel på handleden. Så-jävla-ägd-klubb.

// Stolt fyllo ;)

P.s. Nej, det är inte första gången.

vardagochtankar.blogg.se

Personligt, vardag, frustrationsutbrott och lite ADHD.

RSS 2.0